De 8 leukste familiespellen om samen te spelen

We houden allemaal van winnen, toch? Iedereen heeft wel iets competitiefs in zich en voelt over het algemeen de drang om te winnen. Vooral van je familie, waaronder broers en zussen, wil je absoluut niet verliezen, want je wilt natuurlijk de beste van het gezin zijn! Maar natuurlijk gaan familiespellen niet alleen maar om het winnen, want het gaat immers om het gedeelte ‘samen’. Samen tijd doorbrengen, samen zijn en het samen spelen. Wat helpt er nou beter het ‘samen-gevoel’ te verbeteren dan een ontzettend leuk spelletje?
Marjems Blog brengt jou een greep van 8 spelletjes die samen in de huiskamer met het gezin te spelen zijn. Ben jij nou benieuwd geworden naar spellen die jij makkelijk kunt winnen? Lees gauw verder en ontdek het!

De spellen staan in willekeurige volgorde, ze zijn allemaal even leuk!

#8: Mens erger je niet!

Wie kent het nou niet: Mens erger je niet! Een echte klassieker in de wereld van de familiespellen. Dit spel werd in 1914 bedacht door de Duitser Joseph Friedrich Schmidt en werd 20 jaar later voor het eerst in Nederland op de markt gebracht.

Het spel is erg simpel. Het met tot vier spelers te spelen spel heeft als doel als eerste van alle deelnemers vier pionnen weer thuis te krijgen, nadat de pionnen het hele speelveld hebben afgelegd. De pionnen bewegen zoveel plaatsen als de dobbelsteen waarmee je speelt aangeeft. In de eerste ronde mag iedereen standaard één pion op het bord plaatsen om mee te beginnen. Zodra je tijdens je beurt een 6 gooit, moet je een nieuwe pion erbij zetten en mag je daarna opnieuw gooien.
Belandt een pion van een tegenspeler op een hokje waarop dat moment jouw pion staat? Dan is deze pion helaas af en moet hij weer bij de andere pionnen gezet worden. Om de pion weer in het spel te krijgen, moet er weer 6 gegooid worden.
Zijn al je pionnen veilig en als eerste thuisgekomen? Dan heb jij gewonnen, gefeliciteerd!

#7: (De Kolonisten van) Catan

Catan, oftewel De Kolonisten van Catan, is een strategisch familiespel van 999Games en behoort tot één van de bekendste spellen in Nederland. Het is bedacht door Klaus Teuber en uitgebracht in 1995. Het verscheen toen voor het eerst in Duitsland onder de naam Die Siedler von Catan.

Het spel is als je het eenmaal snapt niet zo moeilijk, maar om het echt goed te kunnen snappen, raad ik je aan het volgende filmpje te kijken waarin het spel met het bord erbij wordt uitgelegd.

Wil jij dit spel nou supergraag spelen? Wacht niet langer, want De Kolonisten van Catan is verkrijgbaar in de webshop van Marjems Warenwinkel. Bezoek de webshop via de knop hiernaast en koop het direct!

#6: Skip-Bo

Skip-Bo is een gezellig en kleurrijk kaartspel dat met tot wel zeven personen gespeeld kan worden. Het is een spel uit 1967 dat bedacht is door Minnie Hazel “Skip” Bowman.

Het doel van het spel is om je persoonlijke stapel kaarten weg te werken door reeksen te maken van 1 tot en met 12 met vijf kaarten van je hand. De kaarten op je stapel en in je hand hebben allemaal een waarde van 1 tot en met 12 of is een zogenaamde ‘Skip-Bo-kaart’.
Door middel van de vijf kaarten die je hebt gepakt van een collectieve stapel moet je zoveel mogelijk reeksen maken van achtereenvolgend 1 tot en met 12 die iedereen aan mag vullen. Het is de bedoeling dat zodra het mogelijk is, je gebruik maakt van kaart(en) van je eigen stapel om de reeksen aan te vullen.

Wanneer je geen mogelijkheden meer hebt om kaarten neer te leggen, omdat je geen waarden hebt die in de reeksen passen, moet je een kaart uit je hand wegleggen op een van je vier persoonlijke weggooistapels. Daarna gaat de beurt door naar de volgende speler. Hij mag dan proberen hetzelfde te doen als jij: zijn eigen stapel wegleggen. Als je weer aan de beurt bent, mag je weer je hand bijvullen tot die weer vijf kaarten telt. Ook als je hand leeg is tijdens je beurt mag je opnieuw vijf kaarten pakken.
Is jouw stapel weg? Dan mag ik je feliciteren: je hebt gewonnen! Gaat het je nog een keer lukken met andere kaarten?

#5: Party & Co

Het bordspel Party & Co is een gezellig spel dat je samen met je familie kunt spelen, maar ook met een grotere groep. Het spel wordt gespeeld in twee tot vier teams met ieder twee tot vijf teamleden. Het uiteindelijke doel van het spel is om van alle vijf categorieën (merk, gebaren en geluiden, vraag en antwoord, tekenen, verboden woord) één opdracht goed en binnen 30 seconden uit te voeren. Wanneer een team één opdracht uit alle categorieën goed heeft uitgevoerd, mag het aantreden voor de eindopdracht. Alle andere teams pakken een kaart waar een opdracht op staat en overleggen dan onderling welke opdracht ze als eindopdracht nemen voor de finalisten. Wordt de eindopdracht goed gedaan, dan winnen de finalisten! Behalen ze de opdracht niet of niet op tijd, dan mogen ze bij hun volgende beurt een nieuwe poging wagen.

#4: Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe is een strategisch familiespel dat voornamelijk met treinen gespeeld wordt. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door zo lang mogelijke routes te creëren voor treinreizen.

Verder kun je extra punten verdienen door onder andere stations te bouwen en reisdoelen te behalen. Wil jij het spel nou goed leren kennen? Bekijk dan snel het volgende filmpje!

Heb je nou altijd al je eigen treinstations willen bouwen? Koop dan nu het spel Ticket to Ride Europe bij Marjems Warenwinkel door op de knop hiernaast te klikken!

#3: 30 Seconds

30 Seconds is een ontzettend makkelijk spel dat je in teams kunt spelen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk woorden binnen 30 seconden te raden die van een kaartje worden omschreven door één van je teamleden. Het aantal geraden woorden mag je team vooruitgaan op het bord. Is jouw team het eerste aan het einde van het bord? Dan heeft jouw team gewonnen!

#2: Qwixx

Qwixx is een kort spel dat goed te spelen is met kinderen vanaf 8 jaar. Het is geschikt om te spelen met twee tot vijf spelers. Alle spelers gooien om de beurt zes dobbelstenen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk verschillende waarden te gooien met de twee witte dobbelstenen en die af te strepen op je eigen kaart. De speler die de dobbelstenen gooide mag tevens nog een witte dobbelsteen combineren met een van de gekleurde dobbelstenen.
Wanneer een speler een kleurenreeks op zijn kaart heeft voltooid, wordt de dobbelsteen met deze kleur uit het spel gehaald. De speler die de meeste punten heeft weten te verdienen (punten staan in verband met het aantal afgestreepte getallen) nadat een speler twee kleurenreeksen heeft afgerond.

#1: Monopoly

Monopoly is wereldwijd een van de populairste bordspellen die gaat over niets anders dan geld en onroerend goed. Hij komt in allerlei talen en versies; de trend L.O.L. Surprise heeft bijvoorbeeld ook een eigen versie!

Het klassieke spel stamt uit 1935, dat liefst 200 miljoen keer verkocht werd. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk geld te verdienen door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen en daarna huur te innen van je tegenspelers. De prijzen van de straten en bouwwerken lopen op van lage tot hoge prijzen naarmate je verder komt op het speelveld, beginnend bij de Dorpsstraat (Ons Dorp) en eindigend bij de Kalverstraat (Amsterdam). Spelers moeten om de beurt een dobbelsteen gooien en verplaatsen zich het aantal vakjes (dus straten) die de dobbelsteen aangeeft. Elke straat die gekocht wordt heeft een vast huurbedrag die betaald dient te worden aan de eigenaar door spelers die op deze straat terecht komen. Verder is het mogelijk om andere inkomstenbronnen te kopen, zoals stations en nutsbedrijven. Het aantal stations dat een speler bezit bepaalt het bedrag dat aan huur moet worden betaald aan de eigenaar. Ook het aantal nutsbedrijven bepaalt de waarde van de huur.

Ook is het mogelijk om extra’s te krijgen in het spel door op de vakjes ‘Kans’ of ‘Algemeen fonds’ te gaan staan. Wanneer je op één van deze vakjes gaat staan, moet je een kaart pakken. Op deze kaart staat wat je moet doen. Dit kan positief zijn, maar ook negatief. Je kunt bijvoorbeeld naar de gevangenis gaan! Als je hier terecht komt, moet je binnen drie beurten proberen dubbel te gooien om de gevangenis te mogen verlaten. Lukt dat niet, dan moet je een boete betalen. Heb je uit de Kans- of Algemeen fonds-kaarten een soort ‘vrijheidskaart’. Door deze kaart in te leveren terwijl je in de gevangenis zit, mag je deze gratis verlaten.

Wanneer alle andere spelers failliet zijn verklaard door het betalen van huur aan andere spelers, is de speler die overblijft de winnaar van het spel!


Ben jij nou hongerig geworden om te winnen? Ga dan direct naar Marjems Warenwinkel en haal je favoriete spellen! Abonneer je hier beneden gratis op de blog, zodat je een melding krijgt als er een nieuwe blogpost beschikbaar is!

Een gedachte over “De 8 leukste familiespellen om samen te spelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s