Puzzelen is een work-out voor je brein

Ben jij door deze coronacrisis nou ook aan het puzzelen geslagen? Je bent absoluut niet de enige, want de voorraad van puzzels in diverse (web)winkels gaat als een speer de deur uit, ook bij Marjems Warenwinkel. Het is natuurlijk zo dat de kans vrij groot is dat je door deze corona-hectiek niet meer je oude hobby’s kunt uitoefenen, zoals gezellig samen voetballen of met je vrienden gaan stappen. Wat moet je dan toch gaan doen om deze vrije tijd op te vullen, is de vraag. Veel mensen hebben het antwoord op die vraag al wel verzonnen, want puzzelen is absoluut de hype van het moment.

Laat ik er dan ook nog eens bij zeggen dat je, terwijl je het niet eens doorhebt, een ontzettende work-out aan het houden bent. Je voelt er niks van, want je gebruikt natuurlijk je spieren, relatief gezien, niet meer dan normaal. Een work-out dan? Ja, je traint je brein door het maken van deze legpuzzels. En daarbij geldt: hoe meer stukjes, kleuren en details in de afbeelding, hoe harder je traint. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: “Als het moeite kost, doe je ook echt iets met je hersenen.”

Maar wat is er dan precies dat getraind kan worden? Je brein is er immers en daar zou je toch niet veel aan kunnen veranderen? Toch wel, want je traint namelijk je cognitieve vaardigheden. Hieronder verstaan we je vaardigheden met betrekking tot het opnemen en het verwerken van informatie. Deze vaardigheden gebruik je meer dan je denkt, want onder andere terwijl je leest of met iemand een gesprek voert, activeer je je cognitieve vaardigheden. Tijdens het lezen neem je informatie op van de tekst die je leest en in je brein verwerk je deze informatie: wat lees ik nu eigenlijk? Tijdens een gesprek werkt dat net zo: wat vertelt deze persoon mij nou precies? Wat ga ik reageren?

Erik Scherder (2017)
(Foto: DWDD)

Bij het in elkaar leggen van een puzzel werkt dat net zo. Je vraagt je continu af: waar past dit stukje? Daarbij moet je rekening houden met de vorm van het puzzelstukje, maar ook met de plaats van het stukje in de afbeelding. Je moet je dus goed de afbeelding voor kunnen stellen en het puzzelstukje daarin kunnen plaatsen. In een puzzel doe je dit natuurlijk constant, dus is dit echt een work-out voor je brein. Je zou het niet denken, maar je brein is bij elk puzzelstukje hard aan het werk!

Werkt dit ook voor kinderen? Natuurlijk werkt dit voor kinderen! Wel is het goed om te beseffen dat de cognitieve vaardigheden van kleine kinderen vaak nog niet ontzettend goed ontwikkeld zijn. Het heeft dan ook geen nut om het kind dan een puzzel van een paar honderd stukjes op te laten lossen. Begin klein en bouw het op.

Ervaar je nou stress, dan is het ook goed om te gaan puzzelen. Door het puzzelen hoef je even niet na te denken over andere dingen en heb je even tijd om te ontspannen. Scherder: “Door deze periode ervaren veel mensen chronische stress en dan gaan je cognitieve functies er niet op vooruit. Merk je dit in je geheugen, ben je minder gemotiveerd of neem je minder initiatieven? Dan zou puzzelen kunnen helpen. Maar het is niet zo dat alles dan is opgelost.”

Heb je na al dat lezen van deze post ook zin gekregen om je hersenen een work-out te geven? De voorraad gaat snel, maar uitverkocht zijn ze nog niet: er is nog een aantal puzzels beschikbaar in onze webshop! Bezoek Marjems Warenwinkel snel via de knop hiernaast en sla je puzzels in voordat ze weg zijn!

Een gedachte over “Puzzelen is een work-out voor je brein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s